Mieke Ouwendijk – Andréa, MSc

Mieke Ouwendijk - Andréa

Promovenda

Mieke Ouwendijk-Andréa is GZ-psycholoog en is sinds 2014 als (neuro)psycholoog werkzaam op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie & Psychosociale Zorg van het Emma Kinderziekenhuis. Sinds 2018 is zij als behandelaar betrokken bij het Retinoblastoomcentrum Nederland van het Amsterdam UMC en begeleid zij kinderen en hun ouders soms tijdens, maar meestal na de medische behandeling. Het promotietraject van Mieke is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Oogheelkunde en de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie & Psychosociale Zorg van het Amsterdam UMC.

Haar promotieonderzoek richt zich op het vergaren van meer kennis en inzicht over de impact van de oncologische behandeling en de frequente anesthesie op het (neuro)cognitief functioneren, gezondheidsperceptie, de kwaliteit van leven en het emotioneel functioneren bij kinderen en (jong)volwassenen die werden behandeld voor retinoblastoom (Rb survivors). Daarnaast includeert zij eveneens kinderen van retinoblastoompatiënten die zelf geen retinoblastoom hebben ontwikkeld, maar wel erfelijk zijn belast en vanwege de risico’s tot vierjarige leeftijd onder anesthesie zijn gecontroleerd. Broers en zussen van Rb survivors participeren eveneens in haar onderzoek en dienen als controlegroep.

Wat het doen van onderzoek voor haar interessant en uitdagend maakt?

Het geeft Mieke veel voldoening om naast de klinische behandeling nu ook op wetenschappelijk vlak te kunnen bijdragen aan het vergroten van deze kennis ten behoeve van onderkenning, voorlichting en ‘decision making’ waardoor de oogheelkundige zorg aan deze specifieke patiëntengroep verder geoptimaliseerd wordt. Bovendien zal dit onderzoek bijdragen aan de kennis over de effecten van multiple anesthesie op de (cognitieve) ontwikkeling van het jonge brein in het algemeen.

Publicaties pure

Promotieonderzoek van Mieke