Proefpersonen informatie Stepped Care 18+
Geachte heer/mevrouw,
Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek Meedoen is vrijwillig. Om mee te doen is wel uw schriftelijke toestemming nodig. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC, afdeling Oogheelkunde.Voordat u beslist of u wilt meedoen aan dit onderzoek, krijgt u uitleg over wat het onderzoek inhoudt. Lees deze informatie rustig door en vraag de onderzoeker uitleg als u vragen heeft. U kunt er ook over praten met uw collega’s of naasten.
“Ontwikkeling van Stepped care voor somberheid en angst bij (jong) volwassenen met een visuele beperking: Een studie naar de ervaringen en behoeften van deze doelgroep’’
Doel van het onderzoek
Uit onderzoek weten we dat ongeveer één op de drie mensen met een visuele beperking somberheid en/of angst ervaart; dit is minstens twee keer zo vaak als in de algemene bevolking. Deze klachten kunnen leiden tot grote beperkingen in het dagelijks leven.
Voor oudere volwassenen (50+) is hiervoor een ondersteunend programma beschikbaar binnen de revalidatie-/zorginstellingen voor blinden en slechtzienden Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting. Het doel van dit programma is om mentale klachten te verlagen en te voorkomen dat men een daadwerkelijke depressie of angststoornis ontwikkelt. Bij oudere volwassenen is deze ondersteuning zeer effectief gebleken.
Voor (jong)volwassenen bestaat een dergelijk programma nog niet, terwijl zij hier wel veel baat bij zouden kunnen hebben. Om met een specifiek programma voor somberheid en angst te kunnen starten dat aansluit bij de behoeften van deze doelgroep is er eerst meer onderzoek nodig. Met dit onderzoek willen we erachter komen hoe (jong)volwassenen met een visuele beperking hierover denken en wat hun ervaringen en behoeften zijn. De opbrengsten uit dit onderzoek kunnen helpen om de zorg voor mensen met een visuele beperking te verbeteren wanneer zij kampen met klachten van somberheid en/of angst. De gevonden informatie zal daarnaast leiden tot een wetenschappelijke publicatie.
Inhoud van het onderzoek
Voor dit onderzoek wordt u gevraagd om deel te nemen aan een online/telefonische brainstorm sessie, ook wel ‘Conceptmapping’ genoemd, over somberheid en angst. Deze brainstorm sessie wordt uitgevoerd via een online vragenlijst. Via email krijgt u een link naar de online vragenlijst. Deze vragenlijst kunt u zelfstandig in uw eigen tijd invullen of u kunt ervoor kiezen om hulp van een naaste of van de onderzoeker in te schakelen. De onderzoeker kan de vragenlijst ook telefonisch afnemen. Deelnemen aan dit onderzoek zal tussen de 15 en 30 minuten duren.
Wie en hoe kan ik aan het onderzoek meedoen?
Mensen van 18 tot 50 jaar met een visuele beperking/oogaandoening kunnen deelnemen aan dit onderzoek.
Bij interesse kunt u een email sturen naar Rob van der Linden via r.vanderlinden1@amsterdamumc.nl
U ontvangt bij interesse een informatiebrief met meer uitleg over het onderzoek via de mail. Indien u na het lezen van de informatiebrief nog steeds interesse heeft in deelname, neemt de onderzoeker telefonisch contact met u op voor het beantwoorden van vragen en het geven van uitleg.
Via deze link kunt ook meer informatie vinden over het onderzoek.