E-nergEYEze

E-health

Waarom deze behandeling?

Meer dan 50% van de volwassenen met een visuele beperking ervaart ernstige klachten van vermoeidheid. Vermoeidheid heeft een aanzienlijke impact op het dagelijks functioneren en hangt samen met een hoge cognitieve belasting, intensiteit van activiteiten, omgaan met situaties, lichthinder en moeite met kijken.

Meer informatie over een deelonderzoek naar cognitieve overbelasting bij volwassenen met een visuele beperking, vindt u via deze link.

Doel

Het doel van E-nergEYEze is om de ernst en impact van vermoeidheid op het dagelijks functioneren, sociale participatie en werk te verminderen. E-nergEYEze is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en zelfmanagement en wordt aangeboden via het internetplatform Minddistrict onder beleiding van een maatschappelijk werker en computertrainer. De training is in een eigen tempo te volgen op de computer, tablet of telefoon, in de thuissituatie op zelf ingeplande momenten.

Wat houdt de behandeling in?

E-nergEYEze bestaat uit een introductiemodule en 8 inhoudelijke modules, welke ingaan op factoren die een rol spelen bij vermoeidheid. Elke module bestaat uit informatie over een bepaald thema, gevolgd door een of meerdere oefeningen. Het lijkt tegenstrijdig om een activiteit aan te bieden die inspannend is voor mensen met een visuele beperking, maar onderzoek toont aan dat actief bezig zijn met doelen vermoeidheid juist kan verminderen. Resultaten van de pilot studies zijn veelbelovend, waarbij deelnemers positief zijn over de training en aangeven dat E-nergEYEze de juiste aanpak is voor hun klachten.

Projecten

Gerelateerde projecten

Helpen met meer onderzoek?